keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kaksiviidesosa villapaitaa

Muutama postaus sitten mainitsinkin, että suunnitelmissa on aloittaa vuosi 2016 villapaidan neulomisella. Innostuinkin pesemään ja pingottamaan mallitilkun (kissataloudessa se ON iso projekti - kun tilkku on pingottumassa, on täysi työ pitää kissa kaukana nuppineuloista ;), ja sen jälkeen itse paita onkin edennyt mukavan nopeasti. Nyt, kun olen neulonut kaikki kriittisimmät kohdat, ja päässyt sovittelemaan paitaa, uskallan esitellä puolivalmiin paidan - tai kaksiviidesosa paidan, nimittäin sen verran olen varaamistani langoista paitaan käyttänyt. :)


Lankana työssä on Viking of Norway Vilma, joka on sport-vahvuista. Malliksi valikoitui Take it Easy, joka neulotaan ylhäältä alas istutetuin hihoin. Ylhäältä alas neulottava paita ja istutetut hihat (raglan-hihat on yök!, ne ei kertakaikkiaan sovi mulle :) olivat tärkeimmät kriteerit mallia valittaessa, samoin kuin mahdollisimman yksinkertainen malli. Varsinkin isommissa neuleissa haluan tehdä mahdollisimman ajattomia malleja, jotta valmista työtä pystyy käyttämään pitkään. Ja ylhäältä alas malli siksi, että minulla on lankaa vain 500 g.


Täytyy kyllä ihailla niitä, jotka pystyvät suunnittelemaan tällaisia neuleohjeita - mitä nerokkuutta! Paita aloitettiin luomalla takakappaleen silmukat ja kun takakappaletta oli neulottu jonkin matkaa, poimittiin takakappaleen luontireunasta silmukat etukappaleita varten. Loin silmukat takakappaleeseen cable-cast-onilla, jolla tulikin reuna, josta oli helppo ja siisti poimia silmukat etukappaleita varten.

Edelleen etukappaleista neulottiin joitakin kerroksia, minkä jälkeen etu- ja takakappaleiden reunasta poimittiin silmukat hihoja varten. Kaula-aukko ja hihat muotoiltiin lisäämällä silmukoita. Paitaa neulottiin pyörönä kainaloihin asti ja sitten erotettiin hihat ja vartalo.


Päädyin neulomaan hihat ennen vartalo-osuutta, sillä lankaa minulla tosiaan on rajallinen määrä - nyt tosiaan paidasta on enää vartalo-osuus neulomatta ja siitä tulee niin pitkä kuin lankaa riittää. Hihat jätin hieman vajaiksi, koska vähän lankaa :) ja eipä sitten tarvitse olla kiskomassa niitä ylöspäin. Hihoihin (sekä kaula-aukon reunaan ja helmaan) tehtiin lisättyjen ja nostettujen silmukoiden avulla reunus, joka on yllättävän simppeli, mutta vaikuttaa toimivalta.

Toivottavasti en nyt tällä postauksella kerjää hankaluuksia tämän takin neulomisessa - katsotaan sitten, onko seuraavaksi esillä valmis villapaita vai kasa ruskeita sukkia. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti